over ons

Een echt familiebedrijf

Filippo Bouwmarkten B.V. is een Nederlands familiebedrijf. In 1978 werd de eerste bouwmarkt geopend in Ermelo. Vanaf het jaar 2000 is Filippo gaan groeien. Inmiddels runnen wij als franchisenemer van Intergamma 7 bouwmarkten van de formules GAMMA en KARWEI. Belangrijke kernwaarden zijn voor ons: proactief, persoonlijk & plezier. Zo kunnen we onze klanten het maximale geven.

meer dan bouwmarkten

Naast het beheren en exploiteren van KARWEI en GAMMA bouwmarkten heeft Filippo een vastgoedportefeuille opgebouwd. Wij verhuren onze panden aan groothandels in bouwmaterialen, onze eigen bouwmarkten en andere winkels. Bouwen zit in het DNA van onze organisatie. Filippo is ook actief op het gebied van vastgoedontwikkeling.

geschiedenis

In de jaren 20 begon de geschiedenis van het huidige Filippo. Het waren roerige tijden. Cornelis Arnoldus Ebbo Dirk Filippo was de oprichter van het bedrijf. Iedereen noemde hem Cor. Hij handelde in Ermelo eerst in greswaren, waaronder gresbuizen. Dat was aan de Groeneweg, dat toen nog Groenewegje heette, in Ermelo. Hij beschikte over een terrein waarop een, van golfplaten gemaakt, hokje stond van ongeveer anderhalve vierkante meter. Van daaruit werden de bouwmaterialen verhandeld. Deze materialen werden vaak over de Zuiderzee aangevoerd, uitgeladen en vervolgens met paard en wagen naar de opslagplaats gebracht. Later werd hiervoor een vrachtwagen gebruikt.

de jaren 50

In de tweede wereld oorlog stonden de zaken op een laag pitje. Aan het begin van de jaren 50 werd  Cor opgevolgd door zijn zoons Cees en Hans. Het bedrijf groeide. In wat nu het centrum van Ermelo is, bouwden zij het bedrijf verder uit tot een bouwmaterialenhandel met een regionale functie. Het assortiment werd breder met niet alleen ruwbouw-, maar ook afbouwmaterialen.

de eerste gamma

In de jaren 70 voegden de broers ook keukens toe aan het assortiment. Behalve aannemers maakten ook steeds meer particulieren gebruik van de diensten bij bouwmaterialenhandelaren. In de jaren 70 nam die ontwikkeling een vlucht. Steeds meer particulieren wilden doe-het-zelf materialen kopen.

In 1971 opende de eerste Gamma vestiging zijn deuren in Nederland. In 1974 werd de Gamma opengesteld voor franchisenemers.

derde generatie

In 1976 ging Cees Filippo naar Gamma om aan te geven dat hij Gamma’s wilde in Harderwijk en Ermelo. In die tijd kocht je een district. Filippo kocht district Ermelo en district Ede. In juni 1978 had
Ermelo, dankzij het enthousiasme en ondernemerschap van de Filippo’s, zijn eigen Gamma Bouwmarkt.

In de jaren 80 komt de derde generatie Filippo in het bedrijf, met Herman en Cees. Herman begon in 1985 en Cees in 1989. Samen namen zij in 1989 het bedrijf over van hun vader en oom. Het bedrijf
bestond destijds uit een bouwmaterialenhandel en een Gamma vestiging, beide in Ermelo.

meer vestigingen

Na Ermelo opende Filippo ook Gamma vestigingen in Barneveld (1984), Wageningen (1988). Vanaf het jaar 2000 groeit het bedrijf sterk met nieuwe Gamma vestigingen in Zutphen (2000), Ede (2000)
en Harderwijk (2000). In 2003 kwam daar een Karwei in Harderwijk bij.
Cees en Herman investeerden de eerste jaren vooral veel in de Gamma formule.

Ook de bouwmaterialenhandel maakte een flinke groei door. Ze besloten om aan de Lokhorstweg in Ermelo een nieuw pand te bouwen. In 2001 was de verhuizing een feit. Op de Groeneweg, waar Bouwcenter Filippo Ermelo eerst zat, is nog steeds een Gamma gevestigd.

door de jaren heen

Gamma Ermelo

Gamma Barneveld

Gamma Wageningen

Gamma Zutphen

Gamma Ede

Gamma Harderwijk

Karwei Harderwijk

Vierde generatie

In 2013 kwam Francine van Berkel-Filippo, dochter van Cees, in het bedrijf. Binnen de organisatie werd ze verantwoordelijk voor personeel en organisatie en was ze management assistent van Cees en Herman. Ze ondersteunde hen onder andere bij juridische kwesties.

de ontvlechting

In September 2019 is de ontvlechting van de Bouwcenters met de bouwmarkten begonnen. De Stiho Groep (DSG) neemt dan alle vestigingen van Bouwcenter Filippo over. De bouwmarkten en het vastgoed van Filippo vormden geen onderdeel van de overname.

onze bouwmarkten

Gamma

Neem contact met ons op

0341 - 800 410

info@filippo.nl